Nieuws

 

Hier vindt u steeds de laatste nieuwtjes van ons museum.

 

 

14 mei 2018 Bezoek van drie groepen 5 Mgr. Zwijsenschool

 

Maandagmorgen om negen uur werd groep 5C van de Mgr. Zwijsenschool met meester Frank ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. In het kader van hun geschiedenislessen kwamen de leerlingen in het museum om wat meer te weten te komen over de geschiedenis van onze gemeente. Al op het schoolplein werden de groep in twee kleinere groepen verdeeld welke een rondleiding kregen in en om het museum. Aandachtig werd geluisterd naar de verhalen die de rondleiders vertelden over het ontstaan van het museum, de gemeente en de vele voorwerpen die te zien waren. De lopende expositie over de champignoncultuur in Maasdriel mocht zich in een ruime belangstelling verheugen omdat toch best veel kinderen hier al het nodige van blijken te weten. Leergierig werden veel vragen gesteld door de leerlingen. Na een uur was het tijd om weer terug te gaan naar school. De groep bedankte de rondleiders met een applaus, high fives en vele duimpjes.

 

De groep op en voor de Hedelse wagen

 

Om half elf arriveerde meester Rein met groep 5B. Ook deze leerlingen kregen dezelfde ontvangst en rondleiding als hierboven beschreven. Ook werd  voor hun vertrek terug nar school nog even een foto gemaakt op het schoolplein.

 

 

Direct na de middagpauze kwam juf Laura met groep 5A aan bij het museum. Theo en Michel werden meteen bij aankomst door haar verrast met een smakelijk bedankje namens de school voor deze dag.

 

Groep 5A met juf Laura en het presentje van de school

 

 

Ook deze groep kreeg dezelfde rondleiding als de groepen van de voormiddag. Een kleine groep leerlingen wilde graag poseren in de burgemeesterskamer en wie weet zijn dat wel toekomstige raadsleden van onze gemeente.

 

Raadsleden in spe????

 

28 april 2018 Groepsontvangst neven en nichten van Nisselrooij

 

Zaterdagmiddag tegen drie uur werden door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij een vijftiental gasten ontvangen waarvan de ouders hun wortels hadden in Kerkdriel. Het waren kinderen van de echtparen Nisselrooij-van Wanrooij, Fliervoet-van Nisselrooij en van Stiphout-van Nisselrooij. Grootvader van Nisselrooij was MichaŽl (beter bekend als Chiel van PŤrkes) en grootvader van Wanrooij was Arnoldus (beter bekend als Nulleke de slager). Het gezelschap werd ontvangen met koffie of thee met wat lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken konden de bezoekers heel veel foto's van beide familietakken bekijken. Deze kwamen uit de collectie van het museum en 150 ervan waren op een CD gezet die na afloop kon worden meegenomen om thuis te verder te bekijken. Hierna volgde, in twee groepen gesplitst, een rondleiding in en om het museum.

 

Uitleg bij de karrenloods

 

De tijd vloog voorbij en om half vijf moest het gezelschap bijeen worden getrommeld om de familiedag verder voort te zetten in een van de plaatselijke horecagelegenheden. De beide vrijwilligers werden door iedereen persoonlijk uitbundig bedankt voor de fijne ontvangst en uitleg.

 

14 april 2018 Uitreiking cheques Rabo Clubkas Campagne

 

Zaterdagmorgen half tien werden afgevaardigden van de Kerkdrielse verenigingen ontvangen in de kantine van DSC. We werden namens de Rabo welkom geheten door Ivar Schippers en Martijn van Wessel. Er was koffie met een lekker aardbeienvlaatje. Door Ivar en Martijn werden vervolgens de cheques overhandigd. En natuurlijk werden hiervan foto's gemaakt. Na een kort maar gezellig samenzijn met alle vrijwilligers van de verenigingen werd tenslotte buiten nog een groepsfoto met alle winnaars gemaakt. Namens ons museum bedanken wij alle leden van de Rabobank Bommelerwaard die op ons hebben gestemd voor een prachtig resultaat en een fijne financiŽle meevaller.

 

 

22 maart 2018 Rabo Clubkas Campagne 2018

 

De landelijke verkiezingen zijn voorbij maar het stemmen voor de Rabo Clubkas Campagne moet nog beginnen. Ons museum doet ook mee aan dit prachtig initiatief van de Rabobank. Wij respecteren de andere kandidaten, gooien niet met modder maar gaan zelf ons stinkende best doen om stemmen te winnen.

 

 

Stemmen kan vanaf 22 maart tot en met 8 april aanstaande.

 

9 en 10 maart 2013 NL-doet ook bij ons museum

 

Vrijdag werden de voorbereidingen getroffen om zaterdag 10 maart het hekwerk rond ons museum te kunnen voorzien van een nieuwe verflaag. Met hogedrukreiniger werden mos en andere ongerechtigheden verwijderd.

 

            

 

En nu hopen we dat het morgen (zaterdag) lekker droog blijft.

 

Zaterdagmorgen om negen uur was het droog en een aangenaam temperatuurtje. Begonnen werd met een lekker bakje koffie en toen gingen de doeners aan de slag. Hekwerk nog even nadrogen om het aanwezige vocht weg te poetsen en daarna al die honderden spijltjes voorzien van een piekfijn laagje nieuwe verf.

 

                       

 

Om een uur of half elf koffiepauze en even de beentjes strekken want van dat bukken, zitten en op je knieŽn zitten krijg je stramme spieren. Tussen de middag in de "huiskamer" van het museum samen lunchen en daarna weer aan de slag voor de laatste loodjes.

 

                       

Tussen de bedrijven door werd er ook nog snoeiwerk aan bomen en struiken verricht. Om twee uur konden we de kwasten spoelen, het karton en ander ongeregeld spul opruimen en daarmee was de klus geklaard.

Alle vrijwilligers van het museum, Theo - Gerrie - Marion - Ansfried - Kees - Marco - Theo - Rob - Herman - en "spontane" vrijwilligers Willy - Chantal - Tommie en Rembrandt hartstikke bedankt voor het laten slagen van deze dag. Want zoals op onderstaande foto is te zien mogen we met zijn allen trots zijn op het resultaat.

 

 

8 maart 2018 Groepsontvangst bewoners Maria Oord Rosmalen

 

Donderdagmiddag om kwart voor twee kwam een busje voorrijden bij ons museum met een vijftal bewoners en twee begeleiders van de afdeling Sprokkelbos Maria Oord uit Rosmalen. Zij werden met koffie en thee ontvangen door Theo van Wanrooij. Na de koffie kregen de bezoekers een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum waarna werd begonnen met een rondleiding. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij in de winkel, de huiskamer en  de schoolhoek. Hierna volgde uitleg bij de lopende expositie over de champignons. In onze kweekcel zagen de bezoekers voor het eerst in hun leven de champignons in het echt groeien. Daarna volgde buiten de boerenkarren en wagens. Ook herkenning in de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Ook de chauffeur van het busje bleef bij ons in het museum en hij was zeer enthousiast over de objecten en de uitleg. Na het maken van een foto (die helaas om redenen van privacy niet geplaatst mag worden) vertrok de bus om half vier weer richting Rosmalen.

 

2 maart 2018 Groepsontvangst Kompas Taalplus Kerkdriel

 

Vrijdagmorgen rond kwart over negen arriveerden de eerste gasten bij ons museum. Uiteindelijk zou de groep bestaan aan 16 personen die deelnemen aan de taalcursus van Kompas Taalplus Kerkdriel. Die cursus volgen zij in de bibliotheek en wordt gegeven in het kader van de inburgering in onze gemeente. Het zijn allemaal mensen die uit hun land moesten vluchten en in onze gemeente als asielzoekers zijn opgenomen. Om half tien was de groep compleet met ook de begeleiders Carla, Laura, Peter en Gerard. Zij werden welkom geheten door de vrijwilligers Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Tijdens het inleidende praatje vroeg een van de gasten of er langzaam gesproken kon worden. Natuurlijk werd met dit verzoek rekening gehouden maar het was een nieuwe ervaring voor de twee gidsen die gewend zijn veel te vertellen en in een rap tempo. De groep werd in tweeŽn gesplitst en begonnen werd met de rondleiding. Af en toe was het praten met handen en voeten maar met wederzijds begrip kwamen we een heel eind. Theo had het geluk dat in zijn groep een SyriŽr zat die zich opwierp als tolk. Hij verstond al redelijk goed onze taal en herhaalde veel van het vertelde aan zijn landgenoten. Veel belangstelling was er voor de oude beroepen en ambachten en ook voor de schoolhoek en de winkel. Het kweken van de champignons in de container op het museumplein vond men geweldig want dat hadden ze nog nooit gezien. Om elf uur werd onderstaande groepsfoto gemaakt en vertrok het gezelschap na veel "dank u wel" aan de vrijwilligers.

 

Michel voor de groep en helemaal links mijn tolk

 

25 februari 2018 Groepsontvangst familie van Hoesel-Vink

 

Zondagmiddag was het al vroeg lekker druk in ons museum. Dit in verband met de lopende expositie over de champignoncultuur in Maasdriel. Om even na drie uur kwam daar nog een groep van vijftien personen bij. Die groep kwam op afspraak voor een ontvangst en rondleiding. Terwijl vrijwilliger Marco Verhoeven zich bezighield met de al aanwezige gasten werd de nieuwe groep opgevangen door Jan Piels en Theo van Wanrooij. In de hal werd genoten van een kopje koffie, thee of iets fris. De groep werd in tweeŽn gedeeld en begonnen werd aan de rondleiding in en om het museum. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij en de vrijwilligers kregen veel vragen te beantwoorden. De tijd vloog voorbij en het was te snel vijf uur. Tijd om nog vlug onderstaande groepsfoto te maken en huiswaarts te keren.

 

 

24 februari 2018 Groepsontvangst familie van Hooft

 

Zaterdagmiddag om drie uur kwamen de kinderen van Toon en An van Hooft-Mulders naar ons museum. Een familiebijeenkomst op de verjaardag van hun overleden moeder. Zij werden ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Tijdens een inleidend praatje werd genoten van een kop koffie of thee met wat lekkers erbij. Het gezelschap werd in twee groepen gesplitst en begonnen werd met een rondleiding in en om het museum. Vooral de expositie over champignons had hun belangstelling want van kinds af aan waren ze betrokken bij de teelt van champignons. Toon van Hooft was de eerste kweker van oesterzwammen in Nederland en veel van de negen kinderen hielpen mee in het bedrijf. Twee van zijn zoons hebben later Champignoncentrale Maasdriel voortgezet. Tijdens de rondleidingen was er ook heel veel belangstelling voor alle andere onderwerpen in het museum.

Op onderstaande foto krijgen de vier oudste van Hooftjes uitleg van Theo bij de karrenverzameling.

 

v.l.n.r. Theo van Wanrooij - Hennie, Gonnie, Gerard en Rudy van Hooft

 

Op deze foto is duidelijk te zien dat het behoorlijk koud was. De planning was om uit het museum te vertrekken rond vijf uur. Maar door de vele vragen tijdens de middag liep e.e.a. uit zodat om half zes iedereen nog bij elkaar moest worden gehaald om op tijd te kunnen zijn bij het geplande etentje. Rudy staat op een kieslijst in de gemeente Maasdriel maar zijn broer Hans poseerde als een volleerde burgemeester in ons museum zoals uit onderstaande foto blijkt.

 

 

 

 

15 februari 2018 Groepsontvangst bewoners Maria Oord Rosmalen

 

Donderdagmiddag om twee uur arriveerden met een busje vijf bewoners en twee begeleiders bij ons museum. Zij werden met koffie en thee ontvangen door Theo van Wanrooij. Na de koffie kregen de bezoekers een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum waarna werd begonnen met een rondleiding. Veel herkenbare zaken kwamen voorbij in de winkel, de huiskamer en  de schoolhoek. Hierna volgde uitleg bij de lopende expositie over de champignons. In onze kweekcel zagen de bezoekers voor het eerst in hun leven de champignons in het echt groeien. Daarna volgde buiten de boerenkarren en wagens. Ook herkenning in de expositieruimte oude beroepen en ambachten. Toen het gezelschap weer binnen naar een film over champignons zat te kijken kwam ook de chauffeur van dienst weer aan in het museum. Na het maken van een foto (die helaas om redenen van privacy niet geplaatst mag worden) vertrok de bus om vier uur weer richting Rosmalen.

 

28 januari 2018 Opening expositie "Champignoncultuur in Maasdriel"

 

Zondagmorgen waren een aantal vrijwilligers al vroeg in de weer om buiten de laatste voorbereidingen te treffen voor de opening van de expositie. Binnen was alles al klaar natuurlijk. Om even voor twee uur arriveerde de heer Wiel Clabbers met zijn vrouw en een drietal collega's van Museum De Locht uit Melderslo in Noord Limburg.

Zij namen als eerste een kijkje in de expositieruimte om een indruk te krijgen wat er zoal te zien was. De afdeling champignons van De Locht heeft ons met raad en daad terzijde gestaan bij het opzetten van de expositie. Om even na twee uur kwamen de eerste bezoekers het plein op en konden daar al smullen van heerlijke champignonhapjes verzorgd door dames van Hoppies Ammerzoden. Die bleven trouwens de hele middag te verkrijgen.

 

 

Half drie was het zo druk dat tijdens het welkomstwoord van voorzitter Ansfried Goesten zelfs mensen buiten op de stoep stonden mee te luisteren. Hij verwelkomde de aanwezigen, waaronder vele (oud)kwekers uit onze gemeente en de wethouders de Vreede en van den Anker. Hij dankte de werkgroep die al een aantal maanden druk is geweest met het inrichten van de expositie. In het bijzonder een woord van dank aan bestuurslid Marco Verhoeven die met toewijding champignons heeft gekweekt in de zeecontainer die op het museumplein staat. Meerdere keren per dag erheen om te sproeien, temperaturen en ontluchten. Een applaus van de aanwezigen was zijn deel.

 

 

Vervolgens kreeg de heer Wiel Clabbers het woord. Hij nam de bezoekers mee in de geschiedenis van de champignon door de eeuwen heen. Vertelde hij ook vele wetenswaardigheden over de teelt in Nederland in het bijzonder. Wiel sprak zijn bewondering uit voor de manier waarop in het museum de expositie is neergezet. Hij hoopte dat er naast De Locht nu ook in Kerkdriel een blijvende opstelling over de champignongeschiedenis mag komen. Mogelijk een eerste stap naar een echt champignonmuseum in deze regio suggereerde hij. Er bestaat een mooi spreekwoord: het echte nieuwe ontkiemt slechts aan het oude. Dat gaat met vallen en opstaan. Zo is het ook met de champignonteelt gegaan. Deze suggestie werd met applaus begroet.

 

 

Samen met Ansfried Goesten opende hij de deur van de expositieruimte. De lichten gingen aan, de vitrines werden verlicht en de bezoekers dromden naar binnen.

 

Kees Maas bedankt voor de foto's

 

Onder het genot van iets fris, een biertje of een wijntje werden vele verhalen opgehaald door de talrijke aanwezigen. Mensen die bijna allemaal wel een binding hadden met het kweken of plukken van de champignons. Bij vertrek kregen alle bezoekers als bedankje onderstaande briefkaart mee die ook nog per post te versturen is.

 

 

Zoals op de foto te zien is werd er tijdens "schafttijd" ook nog wel een iets anders gedronken dan koffie of thee. Op de foto zijn v.l.n.r. te zien de heren Jo Piels - Cor Ackermans - Sjaak Kollenburg - Sjaak Piels - Jan Ackermans en Marius Piels. Deze laatste was samen met zijn vrouw Sjaan een van de bezoekers. Hij kon zichzelf op een aantal foto's uit vervlogen tijden bewonderen.

 

13 januari 2018 Uitreiking cheques bij Hubo Kerkdriel

 

Zaterdagmorgen half elf werden afgevaardigden van vier Drielse verenigingen ontvangen door Pieter van Bockel bij Hubo Kerkdriel. Tijdens de laatste maanden van het vorige jaar konden klanten in de winkel spaarmunten doneren aan verenigingen in het kader van de landelijke actie "HUBO HELPT". Vandaag was de bekendmaking van de gespaarde en gedoneerde bedragen. We werden ontvangen met koffie en gebak. De bedragen werden bekendgemaakt en we waren superblij verrast. Ons museum was met 446 euro als hoogste bedrag uit de kokertjes gekomen. DSC mocht 322 euro, KHSC 310 euro en Ker-rolls 313 euro in ontvangst nemen. Graag willen wij Hubo Kerkdriel EN alle klanten die deze actie mede tot een geweldig succes maakten van harte bedanken. Op onderstaande foto neemt Theo van Wanrooij namens het museum de cheque in ontvangst van medewerker Cor van Zanten.

 

 

En alle winnaars met v.l.n.r. Cor van Zanten - Theo van Wanrooij (museum) - Herbert van Beurden (Ker-rolls) - Arnold Verbeek (DSC) - Frans Heslenfeld (KHSC)

 

 

10 november 2017 Presentatie Drielse Vertellingen 2017

 

Vrijdagavond om half negen vond de presentatie plaats van de Drielse Vertellingen editie 2017. Vanaf acht uur kwamen de genodigden en belangstellenden binnendruppelen. Uiteindelijk waren er ruim vijftig mensen aanwezig. Voorzitter Ansfried Goesten sprak een welkom tot het gezelschap en bedankte het team dat dit jaar weer voor een schitterend jaarboek heeft gezorgd. Vervolgens kreeg Gerard de Leeuw het woord. Hij doorliep op humoristische wijze de artikelen die in het boekwerk staan. Hij bedankte zijn medeschrijvers voor hun bijdrage.

 

Paul van den Bighelaar schreef een prachtig artikel over "De verloren Sint Martinuskerk" waarin veel nieuwe feiten en wetenswaardigheden zijn opgenomen. Want veel was er reeds geschreven over deze kerk.

Gerard de Leeuw schreef  "Een stukje geschiedenis van een oud hotel". Het gaat over De Engel en " 't PŤrdevolk" dat daar verbleef eind 1945 toen ze hielpen bij de wederopbouw in Kerkdriel. Verder ook een bijdrage over "Een monument" wat een urinoir - oneerbiedig gezegd een pisbak - blijkt te zijn bij het Veerhuis.

Henk Hooijmans (Hein d'n Drukker) kwam met een prachtig stuk geschiedenis over "Prinsenvereniging De PeuteblŤkers bijna 50 jaar". Toevalligerwijs ligt het jaarboek op dun elfde van dun elfde in de winkels.

Niels van Houten heeft vele uren gestoken in zijn artikel over "Bon Appetit". Een mooi stuk familiegeschiedenis in de horeca over Sjaak en Jeanny de Leeuw-Leppens.

Jan en zijn vader Hans Piels schreven samen "De kruidenierszaak van Frit Mulders". Frit en zijn vrouw Johanna van Malsen zijn voorouders van beide schrijvers.

Toon van Boxtel verhaalt over "De Alemse Boerenleenbank en haar voorgeschiedenis". Dit artikel geeft een mooi beeld van het bancaire gebeuren in Alem dat lang was aangewezen op het bankkantoor in Maren.

 

 

Vervolgens werd door Gerard aan zijn tante - mevrouw Jeanny de Leeuw-Leppens - het eerste exemplaar overhandigd vergezeld door kussen en een boeket bloemen. Jeanny sprak hierna haar dank uit aan het Driels Museum en alle schrijvers van de Drielse Vertellingen. Zij was zeer vereerd het eerste exemplaar te mogen ontvangen en wist zeker dat haar man Sjaak "beretrots" zou zijn geweest op dit gebeuren.

 

Mevrouw de Leeuw tijdens haar dankwoord

 

30 oktober 2017 Computerconfiguratie als sponsoring van Cosema

 

Maandagavond werd ons museum aangenaam verrast door Computer Service Maasdriel. Ter vervanging van onze verouderde computer en programmatuur werd een compleet geÔnstalleerde configuratie aangeboden als sponsoring.

 

Van links naar rechts ziet u hier Ansfried Goesten, Vincent Schipper, Martijn Veldhuis en Theo van Wanrooij. Namens Cosema overhandigden de middelste twee heren een computer aan het Driels Museum. Voorzitter Goesten en penningmeester van Wanrooij namen de computer met dankbaarheid in ontvangst. Op de foto is te zien dat op de achtergrond al een film draait met betrekking tot de champignoncultuur. Hier zal de volgende expositie van het Driels Museum over gaan.

De voorbereidingen daarvoor zijn in volle gang. Foto's met als onderwerp het kweken van champignons zijn nog steeds van harte welkom. Even een mailtje en we nemen contact met u op. Afgeven tijdens openingstijden mag natuurlijk ook.

 

25 oktober 2017 Opnemen "Alles plat" door Omroep Gelderland

 

Woensdagmiddag om vier uur waren een aantel van onze vrijwilligers present om mee te werken aan het opnemen van Driels dialect. Dit voor het derde seizoen van het programma Alles Plat van Omroep Gelderland. Twee medewerkers van NOBS Film & Video kwamen de film- en geluidsopnames maken. Vooraf werd de lijst met mogelijk bruikbare woorden en gezegden in het Driels met zijn allen doorgenomen.

 

Vervolgens sprak Tonnie van Kessel als eerste een aantal woorden en zinnen voor de camera. Theo van Wanrooij deed hetzelfde zittend voor het bekende schoolbord.

En als laatste was Theo de Leeuw aan de beurt zittend achter de toonbank van ons winkeltje.

 

 

Tegen half zes vertrokken de mensen van Omroep Gelderland naar een volgende opnamesessie in Herwijnen. Zij bedankten ons uitvoerig voor de prettige samenwerking en vlotte opnamesessie in ons museum. Over de uitzenddata op Omroep Gelderland zullen zijn nog nader bericht ontvangen. Deze zullen wij dan op onze site ook kenbaar maken.

 

30 september 2017 Filmopname "kletscorner" dorpsfilm

 

 

Zaterdagmorgen waren een aantal vrijwilligers al vroeg in de weer. Door het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel was ons gevraagd assistentie te verlenen bij het maken van opnamen voor de dorpsfilm. Daarmee is Andrť Versteeg al een tijdje bezig en deze film wordt gefinancierd door SCF Maasdriel. Marco, Kees, Theo, Marion, Theo en Tonnie gingen met hondenkar en melkwagentje naar winkelcentrum Delkant waar de opnames zouden plaatsvinden. Theo de Leeuw als heerboer, Marco Verhoeven als landbouwer en Theo van Wanrooij als veeboer uitgedost in oude kledij. Deze drie probeerden vanaf elf uur mensen voor de camera de vraag "Ben jij een echte Drielenaar" te laten beantwoorden. En eigenlijk viel het aantal durvers best wel mee. Kees Maas, Tonnie van der Meijden (als gast) en Marion Maas-Glaudemans waren druk in de weer met het opblazen en uitdelen van ballonnen aan jeugdige winkelbezoekers.

 

 

Tegen half twee gaf Andrť te kennen voldoende materiaal te hebben "geschoten" om in de dorpsfilm te kunnen monteren. Wij werden bedankt voor onze medewerking en op onze beurt bedankten wij voor de camera alle mensen die spontaan of na enig aandringen hun zegje hadden gedaan voor camera en microfoon.

 

 

Al onze spullen werden op wagentje en kar geladen en terug gebracht naar het museum. Al met al een geslaagd optreden tot volle tevredenheid van de woordvoerder van het SCF waar wij zelden tevergeefs een beroep op doen.

 

28 september 2017 Groepsontvangst "nichtjesdag" familie Vissers

 

Donderdagmiddag bracht een groep van veertien personen in het kader van een voor hun georganiseerde "nichtjesdag" een bezoek aan ons museum. Om half twee werden zij welkom geheten door onze vrijwilliger Michel de Bruijn. Na een korte inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken in het museum werd begonnen met een rondleiding. De enige heer in het gezelschap was Leo Vissers die samen met zijn vrouw dit bezoek aan het museum hadden geregeld. De overige vrouwelijke deelneemsters (niet voor niets nichtjesdag) zagen tijdens de rondleiding veel herkenbare dingen uit hun jonge jaren. Afkomstig uit voornamelijk West Brabant waren ook alle boerenkarren en werktuigen hun niet onbekend. Na ruim twee uur vertrok de groep na een applaus en dankwoorden voor de gids van deze middag.

 

30 augustus 2017 Presentatie 9 wandelboekjes van de Bommelerwaard

 

Woensdagmiddag werden in ons museum de 9 wandelboekjes van de Bommelerwaard gepresenteerd. Om vier uur werden de talrijke aanwezigen welkom geheten door de heer Leo Weyman. Hij is de voorzitter van Stichting Open Monumentendag Bommelerwaard. Elk jaar probeert de stichting een bepaald thema voor het voetlicht te brengen. Hij vertelde dat bij het brainstormen over "Boeren, burgers en buitenlui" het idee was opgeborreld om historische kennis vast te leggen in "wandelingen langs monumenten"  in de Bommelerwaard. Er werd geÔnventariseerd wat er al was op dat gebied. Zaltbommel heeft al een aantal boekwerken en ook het Driels Museum gaf eind vorig jaar een wandelroute uit. Vervolgens is een man of tien bezig geweest met het verzamelen van informatie, het vinden en maken van foto's en het uitwerken van de routes. Het team van samenstellers kwam zo tot negen boekwerkjes die elk een wandeling bevatten die in pakweg ťťn tot twee uur gelopen kunnen worden. Vervolgens dankte hij de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel voor hun geldelijke bijdragen. Ook de Van Voordenstichting en het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel en de eigen stichting droegen bij in de kosten. Na een laatste woord van dank aan alle medewerkers aan dit project kregen de burgemeesters Van Kooten en Rehwinkel als eersten ieder een pakketje met de negen wandelingen. De boekjes zullen op diverse verkoopadressen te verkrijgen zijn voor twee euro per stuk.

 

burgemeesters Rehwinkel en van Kooten met Leo Weyman

 

Onder het genot van een sapje, wijntje, biertje of iets fris bekeken de aanwezigen de boekjes en werden nieuwtjes en wetenswaardigheden over de verschillende routes en dorpen uitgewisseld. Rond half zes waren de bezoekers weer vertrokken en konden de vrijwilligers de ontvangstruimte weer herinrichten voor de openstelling aanstaande zondag.

 

25 augustus 2017 Groepsontvangst gezelschap Lap

 

Vrijdagmiddag was vanaf half drie een groep op bezoek in ons museum. Omdat de heer Lap uit Zaltbommel dit had geregeld hebben wij het "gezelschap Lap" genoemd. De groep bestond uit 12 personen die uit alle delen van ons land afkomstig zijn. Op een vakantie dertien jaar geleden hebben deze mensen elkaar ontmoet en het klikte. Besloten werd om elk jaar door een ander persoon een soort reŁnie te laten organiseren. En na al die jaren gebeurt dat nog steeds. Dit jaar was het echtpaar Lap uit Zaltbommel aan de beurt. Omdat mevrouw in 2016 met Vrouwennetwerk Zaltbommel al in ons museum een bezoek bracht vonden de organisatoren dat zij ook nu naar Kerkdriel moesten gaan. De reden daarvan is volgens hun dat men in het Driels Museum een goed beeld krijgt van het leven, wonen en werken in de Bommelerwaard in de l;laatste honderd jaar. Het gezelschap werd ontvangen en rondgeleid door Theo van Wanrooij. Begonnen werd met koffie of thee en iets lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken gaf Theo een overzicht van het ontstaan en de historie van het museum zelf. Na de koffie werd begonnen aan de rondleiding in en om het museum. Allerlei wetenswaardigheden en anekdotes  werden daarbij verteld. De bezoekers zelf hadden talrijke vragen over de karren, wagens en werktuigen die te zien waren. Twee uren vlogen voorbij en het gezelschap nam met dank aan de gids afscheid van ons museum.

 

25 juni 2017  Driels Museum ook op jaarmarkt Op d'n Delkant

 

Zondagmorgen waren de eerste vrijwilligers als vroeg in touw om het Hedels wagentje op te tuigen als "blikgooi" attractie. Met de wagen en de hondenkar naar de standplaats op de hoek van de Teisterbandstraat waar ook de kraam werd ingericht.

 

 

Mooi nieuw spandoek opgehangen en de verkoopwaar (allerlei boekwerken en ansichtkaarten) netjes uitgestald. Direct vanaf het beginn van de jaarmarkt begon het aan de kraam lekker te lopen en werd er naar hartenlust met textielballen op de blikken bussen gegooid.

 

 

Voor de kleintjes was er natuurlijk altijd prijs. In de loop van de dag wisselden verschillende vrijwilligers elkaar af achter de kraam terwijl Rob en Marco de ballen opraapten en de bussen opnieuw stapelden.

Na het blikgooien even met Marco op de foto

 

Aan het einde van de dag alles weer op de karren geladen en terug naar het museum.

 

Maandagavond met de penningmeester de dagopbrengst geteld.

 

Een leuk bedrag verdiend waarmee de kas weer een beetje gespekt is. Dank aan alle vrijwilligers die zich hiervoor hebben ingezet.

 

12 juni 2017 Museumbezoek door groepen 5 van Mgr. Zwijsenschool

 

Maandagmorgen 6 juni werd het museum bezocht door twee groepen 5 van de Mgr. Zwijsenschool uit Kerkdriel. Zij hadden geschiedenislessen gehad over het leven in vroegere tijden in ons dorp. Vooral waren ze benieuwd naar hoe het er vroeger op school aan toe ging. Wat de kinderen leerden, wat voor straffen er werd gegeven en hoe de school er toen uitzag. De eerste groep 5 was er om negen uur met juf Laura. Eerst werd er voor het museum een foto van de groep gemaakt. De groep werd in tweeŽn gesplitst en werden door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij  rondgeleid in en buiten het museum. Vele mooie verhalen werden door de vrijwilligers verteld en er was voor de leerlingen volop gelegenheid om vragen te stellen. Aandachtig en geconcentreerd werd er dan geluisterd naar de antwoorden op de vragen en de uitleg bij de tentoongestelde objecten. Bij de winkelopstelling staat een ouderwetse "snoeppot" en daaruit mochten de kinderen een snoepje pakken. De tijd die beschikbaar was vloog voorbij en na een uur moesten de kinderen weer terug naar hun eigen school. De vrijwilligers werden door de juf en de kinderen bedankt met een groot applaus.

 

Door Michel al netjes in twee rijen opgesteld

 

De tweede groep 5 kwam om half elf aan onder leiding van meneer Peter. Deze groep kreeg hetzelfde programma als de vorige groep en ook hier waren de kinderen na een uur dankbaar voor wat ze te horen en te zien hadden gekregen.

 

De tweede groep klaar om naar binnen te gaan

 

Om half twee in de middag kwam de derde groep 5 op bezoek met meneer Frank. Zoals de twee voorgaande groepen werden ook zij ontvangen en rondgeleid.

 

De derde groep krijgt uitleg over een boerenwagen

 

en over de OSCA de enige in Nederland gebouwde jukebox

met dank aan meneer Frank Verstegen voor de foto's

 

Na afloop kregen de vrijwilligers ook van deze groep een mooi applaus voor de verhalen tijdens de rondleiding. Al met al ook dit leerjaar weer een geslaagde museumdag voor de leerlingen groep 5 van de Mgr. Zwijsenschool.

 

10 juni 2017 Groepsontvangst familie van Beurden-de Gier

 

Zaterdagmiddag kwam de familie van Beurden om half drie aan in ons museum. Zij werden deze middag ontvangen door Theo van Wanrooij. De heer en mevrouw van Beurden waren in gezelschap van hun zoon, kleinzoon, dochter, schoonzoon en een familielid de Gier. Mevrouw van Beurden is een echte Drielse namelijk Tiny de Gier die een dochter is van bakker Chris de Gier die ook de uitbaters waren van Hotel-Cafť-Restaurant De Engel. Tiny heeft een aantal jaren als onderwijzeres voor de klas gestaan in de toen nog R.K. Meisjesschool. Graag wilde ze met haar familie eens wat oude herinneringen van Driel ophalen en waar kan dat beter dan in een museum.

Begonnen werd met koffie en iets lekkers erbij. Tijdens het koffiedrinken konden oude foto's van De Engel en familieleden de Gier worden bekeken. Het meegekomen familielid bleek Leo de Gier te zijn. Die heeft ook thuis in de bakkerij gewerkt en is later een bakkerij in Den Bosch begonnen. Zijn zoon, Chris genoemd naar zijn opa en 5e generatie bakker, runt tegenwoordig de ambachtelijke bakkerij in winkelcentrum De Helftheuvel. Na de koffie werd begonnen met een rondleiding in en om het museum. Veel bekende objecten, verhalen en natuurlijk ook bijnamen kwamen voorbij. Veel later dan gepland nam het gezelschap om vijf uur afscheid met dank voor de onderhoudende middag in ons Driels Museum.

 

30 mei 2017 Historische wandeling met college van B & W Maasdriel

 

Maandagmiddag half twee kwam burgemeester Henny van Kooten in gezelschap van de wethouders Anita SÝrensen - Jan Hein de Vreede - Gerard van den Anker en secretaris Ad de Jong aan bij ons museum. Zij werden ontvangen door Rob Harmsen en Theo van Wanrooij die met hun de historische wandeling zouden gaan maken. Deze afspraak was een uitvloeisel van de belofte gedaan door mevrouw SÝrensen bij het veertigjarig jubileum van ons museum. Zij kreeg toen het eerste exemplaar van de wandelroute uitgereikt met het verzoek om die ook een keer echt met ons te gaan lopen. Dus dat gingen we vandaag met prachtig wandelweer doen.

Voor het begin van de wandeling werd even een foto gemaakt op het gerenoveerde museumplein.

 

 

Buiten de feiten in het gedrukte boekje werden talloze aanvullingen gegeven over de panden en straten waar we langs en door liepen. Ook werden door de gasten vragen gesteld waarop meestal wel een antwoord gegeven kon worden. Bij het eerste Drielse gemeentehuis (in Huize Scherpenheuvel in gebruik geweest van 1825 tot 1888) werd ook geposeerd door de gasten. Toen de burgemeester vroeg of de huidige bewoner dat wel goed zou vinden kreeg hij met een kwinkslag als antwoord "dat regelen we hier in Driel zelf wel even".

 

 

Bij het pand van het vroegere hotel-cafť De Engel (hoek van Kerkstraat en Mgr. Zwijsenplein) kwam de Drielse opstand ter sprake. In maart 1888 werd dat pand door een detachement bereden marechaussee uit Den Bosch te paard en met getrokken sabel ontruimd. Gevolg van de opstand was de "drooglegging" van Driel tot eind oktober. Alle herbergen werden toen op bevel van burgemeester van Haaren gesloten.

Aangekomen bij het "oude" maar eigenlijk tweede gemeentehuis van Driel aan het einde van het plein (in gebruik geweest van 1888 tot en met 1990) werd het bordes beklommen voor een foto.

 

 

Tegen drie uur waren we terug bij het museum en werden Rob en Theo bedankt voor de leerzame wandeling. Mevrouw SÝrensen overhandigde namens het college een envelop met inhoud als blijk van waardering voor de ontvangst en genomen moeite.

 

9 april 2017 Twee geweldige prijzen bij Rabo Clubkas Campagne

 

Zondagmiddag half drie kregen wij in ons museum bezoek van de heer Ivar Schippers. Die werkt als Manager Facilitaire Services bij Rabobank Bommelerwaard. Hij kwam ons verrassen met een cheque voor de opbrengst van de stemmen die op het museum werden uitgebracht. Maar liefst 420 stemmen kregen wij in de campagne en dat resulteert in het geweldige bedrag van € 1.121,15. De aanwezige bestuursleden en vrijwilligers vielen bijna van hun stoel bij het zien van de cheque.

 

De heer Schippers en onze voorzitter met de cheques

 

Door Rabobank Bommelerwaard was ons museum al tot winnaar van de creativiteitsprijs uitgeroepen en dat leverde nog eens € 250,00 op. Een geweldig resultaat waarvoor een DANK JE WEL op zijn plaats is aan iedereen die aan dit succes heeft bijgedragen. Marco, Rob, Jan en Theo (onze eigen acteurs met de hondenkar) en Wijsneus Media die het filmpje kosteloos voor ons maakte en natuurlijk

 

DANK AAN ALLE MENSEN DIE DE MOEITE NAMEN OM OP ONS TE STEMMEN EN ONZE FILM TE LIKEN

 

en duimpjes omhoog voor de Rabobank

 

3 april 2017 Lezing over oude kerk in Kerkdriel

 

Maandagavond vanaf half acht kwamen de eerste belangstellenden voor de lezing al aan in ons museum. Kunsthistoricus Marjan Witteveen ging om 20.00 uur een lezing houden over de eeuwenoude in de oorlog verwoestte N.H. kerk in Kerkdriel. In april 1945 werd door de Duitsers de kerktoren opgeblazen en daarmede ook een groot deel van de kerk vernield. Van de beeldhouwwerken is nog wel wat bewaard gebleven en een deel daarvan is in het museum te zien. Ook over de gewelfschilderingen is nog veel bekend. Marjan Witteveen verdiept zich, zolang ze in Zaltbommel woont (al ruim veertig jaar) vol overgave en enthousiasme in de Bommelerwaardse historie. Zij is voor velen, nieuwkomers en Bommelerwaarders een nooit verzakende vraagbaak. Ze onderzoekt en schrijft niet alleen om vast te leggen voor het nageslacht maar ook om jong en oud te interesseren voor het prachtige cultuurgoed van de Bommelerwaard.  Haar kennis houdt  ze nooit voor zichzelf. Onder andere door tal van lezingen door de hele Bommelerwaard en daarbuiten wil zij die kennis graag met iedereen delen. Ze doet dat met een aanstekelijk enthousiasme.

 

Marjan Witteveen tijdens haar lezing

 

De 35 aanwezigen (waardoor de stoelen tot de laatste plaats waren bezet) werden door voorzitter Ansfried Goesten welkom geheten. Mevrouw Witteveen schetste in het kort de bouwgeschiedenis van de oorspronkelijk R.K. Sint Martinuskerk. Rond het jaar 700 was er al een eenvoudig houten kerkgebouw dat later werd vervangen door een tufstenen kerk. Door vele aanbouwen en verbouwingen ontstond daardoor de verwoestte kerk die in de categorie "kruisbasiliek" viel. Aan de hand van geprojecteerde foto's en tekeningen kregen de gasten een beeld van de vele mooie beeldhouwwerken en gewelfschilderingen in de kerk.

 

 

Een korte pauze - met tijd voor een kop koffie of thee - onderbrak de avond die om ongeveer tien uur was afgelopen. Voorzitter Goesten bedankte de aanwezigen voor hun komst en aandacht. Marjan Witteveen werd bedankt voor haar mooie en heldere uiteenzetting over de oude Drielse kerk. Als blijk van waardering overhandigde hij haar een cadeaubon.

 

GEEN LIJSTTREKKERS MAAR KARTREKKERS

 

De landelijke verkiezingen zijn voorbij maar het stemmen voor de Rabo Clubkas Campagne moet nog beginnen. Ons museum doet ook mee aan dit prachtig initiatief van de Rabobank. Wij respecteren de andere kandidaten, gooien niet met modder maar doen zelf ons stinkende best om stemmen te winnen.

Zoals de lijsttrekkers landelijk flyeren doen wij dat in ons eigen dorp ook. Met stapels flyers in de hondenkar trokken onze mensen er vanmiddag op uit.

 

 

Natuurlijk een rondje over de markt want daar tref je mensen die ons kunnen helpen aan stemmen. Dus uitdelen die flyers.

 

 

Onze verschijning "meej aauw spul en in kleere van jaore trug" werd zeer positief ontvangen door de marktbezoekers en het winkelende publiek in winkelcentrum Delkant. Voor de kartrekkers terug gingen naar het museum werd nog even geposeerd voor het oude gemeentehuis.

 

 

Er is van deze actie ook een kort filmpje gemaakt. Klik op de link om te bekijken

 

https://youtu.be/8L8IuO21yek

 

 

En nu maar hopen dat alle mensen die hebben toegezegd ook op ons te stemmen dat ook echt gaan doen in de periode van 23 maart tot en met 5 april aanstaande.

 

DOEN WOR WANT WIJ HEBBE DE CENTE H………L HARD NODIG

 

STEM VAN 23 MAART T/M 5 APRIL OP ONZE CLUB

 

 

 

ALVAST BEDANKT WOR

 

 

 

14 januari 2017 Groepsontvangst familie van Zanten

 

Zaterdagmorgen tegen half elf kwamen de eerste leden van de familie van Zanten aan bij ons museum. Alle bezoekers kwamen per auto of per fiets op eigen gelegenheid.

Alle gasten knuffelden elkaar eerst uitgebreid als bij een soort reŁnie waarna ze werden begroet door de vrijwilligers Jo Lotens en Theo van Wanrooij. Zij dachten alleen gasten met de naam van Zanten te zullen ontmoeten maar er kwamen ook andere echte Drielse familienamen binnen.

 

 

Zoals Jachtenberg, Schimmel en van Bockel. Hierna begon het gezelschap met een kopje koffie of een glas thee met wat lekkers erbij. Onder het koffiedrinken gaf Theo een inleiding over het ontstaan en de geschiedenis van veertig jaar museum. Tijdens dit praatje kwamen foto's voorbij voornamelijk van de N.H. school waar de meeste gasten zelf onderwijs genoten. Vervolgens werd op verzoek van de gasten de dorpsfilm uit 1970 bekeken waarbij veel bekende personen en straatbeelden voorbij kwamen.

 

Gezien het geplande tijdschema werd de film voortijdig gestopt en begonnen aan een rondleiding in twee groepen door het museum. Na de rondleiding vertrok het gezelschap om half een naar restaurant Dukdalf o0m te gaan genieten van een gezamenlijke lunch. Ook daar werd het nog erg gezellig zoals op onderstaande foto is te zien. Met dank voor de foto's gemaakt door Dirk Sinnema.

 

 

18 november Presentatie Drielse Vertellingen 2016

 

Vrijdagavond kwamen vanaf acht uur de eerste gasten in ons museum om de presentatie van de Drielse Vertellingen 2016 bij te wonen. Om even over half negen was het bomvol en verwelkomde voorzitter Ansfried Goesten de aanwezigen. Vooral de grote delegaties van de familie Stoof (uit Breda en omgeving maar zelfs ook uit Hoogeveen) en familie Laheij uit Kerkdriel. Over beide familie stond een stuk familiegeschiedenis in de nieuwe editie. Ook de beide wethouders van Maasdriel de heren Gerard van den Anker en Jan-Hein de Vreede waren deze avond aanwezig.

 

Aandachtige luisteraars bij de inleiding door Gerard de Leeuw

 

Hierna kreeg redactielid Gerard de Leeuw het woord. Die bedankte allereerst alle aanwezigen voor hun komst en Paul van den Bighelaar, Robert Goesten, Henk Hooijmans en Niels van Houten voor hun bijdrage aan het jaarboek. Op Chinese wijze (van achteren naar voren) doorliep hij de artikelen van deze uitgave. Het artikel van Paul "Jeugdwerk door de jaren heen" een terugblik van ruim zestig jaar. "De Drielse muziekkiosken"  sinds 1910 van Robert. "De ronde van Driel" en Wielervereniging Het Luchtschip door Henk. "Meer dan een eeuw Gezelligheid" over Cafť-hotel-slijterij De Arend geschreven door Niels en Gerards eigen bijdrage als laatste "Ze waren Drielziek, maar "kan niet" kenden ze niet" over Sjaak en Door Stoof-de Leeuw die in Breda de basis legden voor het bedrijf Stoof Breda dat later opging in Mammoet. Na deze uitgebreide inleiding kreeg de heer Piet Stoof - de laatste directeur met die naam binnen Mammoet - het eerste exemplaar uitgereikt.

 

Piet Stoof staat klaar om het eerste exemplaar te ontvangen

 

Toen deze plichtplegingen achter de rug waren werden de jaarboeken in grote getale aangekocht en direct bekeken, gelezen en besproken door de aanwezige gasten. Tot dan voor elkaar onbekende familieleden van de Stoven en de Leeuwen maakten kennis met elkaar. Daarbij kwam zelfs een tablet met daarop de stamboom van Stoof-de Leeuw ter tafel om te kunnen bekijken wie waar en waarbij thuis hoort.

 

Wie is wie in de stamboom

Met dank aan Jan Piels voor de foto's

Onder het genot van een drankje bleef het nog tot bijna elf uur druk en gezellig in ons museum. Een aantal afspraken werden gemaakt om contact te houden en voor bezoeken over en weer tussen de families.

 

22 en 23 oktober Ons jubileumweekend was grandioos

 

Het boekje met de historische wandeling is voor 3 euro te koop in ons museum en bij The Readshop Expres in Kerkdriel

 

Dit grandioze weekend kon tot stand komen door financiŽle bijdragen van de Gemeente Maasdriel, het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel en enkele van onze zeer welwillende sponsoren. Daarvoor onze oprechte dank.

 

Zaterdagmorgen om 11.00 uur kwam burgemeester Henny van Kooten samen met zijn echtgenote bij ons museum voorrijden met een oldtimer. Een particuliere chauffeur en een persoonlijke adjudant hadden het echtpaar opgehaald bij hun huisadres.

Begeleid door ouders en leerlingen van de vioolklas van Marta Lopez Vera betrad de burgemeester als eerste de tent op het plein voor ons museum.

 

Daarbinnen waren de demonstraties van oude ambachten als bezig en bij de karrenloods hamerde de smid er al lustig op los.

 

De wolspinner geeft uitleg

De imker met zijn doorzichtige bijenkast

Zelf een kaars maken met bijenwas

of een mandje vlechten

en met een HELE grote hamer de smid helpen

precies laten opmeten hoe lang je bent

of je mooi laten schminken

en ballonfiguren maken kan ook buiten

 

Het was de hele dag doorlopend lekker druk. De ritjes in de oude brandweerauto van OSMO waren bij de kinderen erg in trek. Vanaf 11 uur tot het einde van de dag waren de oud-spuitgasten druk in de weer met het rondrijden van de jeugd (en soms ook ouders).

 

Klik hier voor een kort ritje

 

Binnen in het museum draaide een dorpsfilm uit 1970 opgenomen in Kerkdriel die veel belangstelling trok en ook de komende tijd nog wel veel kijkers zal krijgen. Deze film is aan ons ter beschikking gesteld door het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) in Tiel.

 

Voor de burgemeester weer vertrok nam hij nog even plaats achter het bureau van zijn voorgangers die nog in het oude gemeentehuis op het plein werkzaam waren.

 

Onze vrijwilligers begonnen na het vertrek van de laatste bezoekers op zaterdag al met het opruimen van de attributen in de tent en binnen in het museum. Zondagmiddag vroeg waren ze weer present om de tent opnieuw in te richten voor de receptie en het verdere programma.

 

De eerste genodigden en bezoekers kwamen al ruim voor twee uur binnen in de tent. Iedereen werd voorzien van een kopje koffie of thee met een lekkere soes of stukje gebak erbij.

In de vrij volle tent opende voorzitter Ansfried Goesten de middag.

In zijn inleiding gaf hij een korte terugblik op de afgelopen veertig jaar waarbij ook alle vrijwilligers een pluim op de hoed kregen voor hun inzet door de jaren heen. Een bloemetje was er voor onze secretaris Maria te Voert die al zesendertig jaar actief is binnen het museum. Vervolgens vroeg hij Jo Lotens naar voren te komen. Jo heeft vanwege zijn leeftijd vorig jaar besloten als bestuurslid terug te treden maar nog wel als vrijwilliger aan te blijven. In zijn loopbaan bij het museum konden we altijd een beroep doen op zijn bouwkundige kwaliteiten en in de conservering van objecten is hij subliem. Het bestuur heeft dan ook gemeend Jo tot erelid te benoemen. Uit handen van de aanwezige wethouder mevrouw Anita SÝrensen mocht Jo de oorkonde in ontvangst nemen.

Hierna verzocht de voorzitter Theo van Wanrooij om het eerste exemplaar van het kersverse boekwerk "Wandelroute Kerkdriel" aan mevrouw SÝrensen te willen uitreiken. In een kort onvoorbereid praatje vertelde Theo dat de wethouder eigenlijk het laatste zetje gaf aan een al langer op de plank liggend idee. Bij haar oriŽntatiebezoek in het museum kwamen zowel het jubileumjaar als de historische wandeling aan de orde. Voor beide onderwerpen had het museum het benodigde geld niet. Maar vandaag zijn we er als museum trots op het toch voor elkaar te hebben gebokst.

Graag nam mevrouw SÝrensen het boekje in ontvangst. In haar dankwoord onderstreepte ze het grote belang van een museum in de gemeenschap. Want "kennis van het verleden is de wetenschap voor de toekomst" wat zeker ook geldt voor de jeugd van nu. Zij complimenteerde de samenstellers van het boekje en prees alle vrijwilligers voor hun inzet en betrokkenheid bij het museum.

 

Als laatste punt van het officiŽle deel van deze middag was er de overdracht van een maquette gemaakt door de heer Henk Hooijmans. Het is een maquette van steenfabriek Terwindt in de dertiger jaren van de vorige eeuw. Samen met de aanwezige heren Paul en Hein Terwindt werd de onthulling verricht.

Links Henk en op de rug gezien Hein en Paul Terwindt

die hier het werk van Henk bewonderen

 

Hein Terwindt (de laatste Terwindt-directeur) memoreerde kort hoe de vader van Henk bij het bedrijf binnenkwam. Harrie Hooijmans moest samen met Wout Piels het kleitransport van de fabriek gaan regelen wat beide heren in zeer korte tijd lukte. Hein uitte zijn bewondering voor het priegelwerk dat Henk heeft verricht met afvalmaterialen en luciferhoutjes. Paul Terwindt kwam met twee items uit het familiebezit die hij via Henk graag aan het museum wilde aanbieden. Het wast een origineel "Bewijs van aandeel" in N.V. Steenfabriek "Kerkdriel" uitgegeven in december 1920.

Het tweede item betreft een keramisch beeldje van een "uitkruier". Een arbeider met kruiwagen volgeladen met stenen. De maquette en het beeldje kregen daarop een plaats in de vitrine in de museumhal.

 

Na al deze plichtplegingen werd het tijd voor een hapje en een drankje. Dat alles kon gebeuren tijdens een tweetal optredens van het smartlappenkoor "GŤre Weg" uit Kerkdriel onder leiding van de heer Schippers. Veel bekende melodieŽn werden door het publiek volop meegezongen.

 

Ook Omroep Gelderland was zondagmiddag aanwezig voor het maken van een korte Tv-impressie en een interview voor de radio.

 

Met dank aan onze vrijwilligers Kees Maas en Jan Piels voor de foto's en het korte filmpje.

 

Blij waren bestuur en vrijwilligers met het mooie weer dat we beide dagen hadden. Maar nog blijer met de bezoekers die op zaterdag (ruim 250) en op zondag nog eens dik 200 die ons jubileumweekend bezochten. Wij denken bij deze aantallen maar dat het Driels Museum toch wel leeft onder de bevolking.

 

22 en 23 oktober Jubileumweekend 40 jarig bestaan van ons museum

 

1976 - 2016

 

 

Het Driels Museum bestaat 40 jaar en dat wordt aankomend weekend groots gevierd met een jubileumweekend. Het jubileum gaat van start wanneer burgemeester Henny van Kooten op zaterdag om 11.00 het startsein geeft. Op deze dag zullen er verschillende activiteiten zijn waarbij vooral aan kinderen is gedacht. Er zullen demonstraties zijn van verschillende oude ambachten. Een smid, imker, wolspinner en mandenvlechter zullen hun kunsten tentoonspreiden. Bij het manden vlechten kunt u ook zelf aan de slag. Verder zullen er op deze dag optredens zijn van de vioolklas van Maria Lopez Vega en kan er een rit worden gemaakt in een oude brandweerwagen. Ook is er de mogelijkheid voor kinderen om mooi geschminkt te worden en er is een prinses die allerlei figuren van ballonnen kan maken. De kinderen kunnen een speurtocht in en rond het museum doen, hun juiste lengte laten opmeten, een greep doen in een grabbelton en nog veel meer leuke dingen. Naast dit alles is uiteraard de collectie van het museum ook gewoon te bekijken. De eerste dag van het jubileum duurt tot 16:00 uur.


Op
zondag is er een receptie in het museum. Om 14:00 uur neemt wethouder SÝrensen het eerste exemplaar van de gedrukte historische wandeling in ontvangst. Ook overhandigt Drielenaar Henk Hooijmans officieel de maquette die hij maakte van steenfabriek Terwindt uit Kerkdriel. Zijn maquette van Den Bol is deze dag ook in het museum te bewonderen. Door het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) uit Tiel is een dorpsfilm over Kerkdriel gemaakt in 1970 ter beschikking gesteld die zal worden vertoont. Verder is er een fotodiapresentatie te bekijken met afbeeldingen van gebouwen, straten en bedrijven die in de afgelopen veertig jaar zijn verdwenen. Rond 15.30 is er een optreden van het smartlappenkoor GŤre weg. Voor de bezoekers is er koffie of thee met iets lekkers en uiteraard met mate ook een hapje en een drankje.

Het jubileumweekend duurt tot zondag om 17.00 uur. Zoals altijd zijn de activiteiten in hetjubileumweekend gratis te bezoeken.

Komt u ook?

U bent van harte welkom en onze al vrijwilligers staan klaar om u te verwelkomen.

 

7 september 2016 Groepsontvangst Vrouwennetwerk Zaltbommel

 

Woensdagmiddag 7 september 2016 kwamen om twee uur achttien dames van Vrouwennetwerk Nederland (vroegere Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen) afdeling Zaltbommel op bezoek in ons museum. De meeste dames kwamen per auto maar een viertal had vauit Zaltbommel de fiets gepakt. Zij werden ontvangen door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Begonnen werd met koffie/thee en een schijf cake. Tijdens het koffiedrinken kregen de dames alvast een inleiding over het ontstaan van en de gang van zaken bij ons museum. Na de koffie werd de groep in tweeŽn gesplitst en rondgeleid in en om het museum.

Heel veel herkenbare dingen uit vroegere tijden kwamen voorbij aan het al wat op leeftijd zijnde gezelschap. Al tijdens de rondleiding maar ook daarna kregen de gidsen te horen dat de dames niet hadden verwacht zo'n leuk museum aan te treffen in Kerkdriel. Vell lof was er over de collectie en de verhalen die erbij werden verteld. De tijd vloog om en behoorlijk leter dan gepland vertrok het gezelschap weer naar Zaltbommel. Met veel dank aan de vrijwilligers voor de fijne middag die hun was geboden. En natuuurlijk werden er voor het museum ook nog wat foto's gemaakt.

 

14 juli 2016 jarige mevrouw Roos van de Graaf-Nendels met familie op bezoek

 

De op 14 juli 1936 geboren Rosa Berdina Gerarda Nendels vierde haar tachtigste verjaardag op een speciale manier. Samen met zoon, schoon- en kleindochter en een aantal neven en nichten kwam ze naar de geboorteplaats van haar vader Cornelis Nendels. Cornelis en zijn zuster Berdina kwamen na wat omzwervingen uiteindelijk in  Den Haag terecht nadat zij in 1919 al jong weeskinderen werden. Cornelis trouwde met Henrica van Beurden en uit dat huwelijk werden drie kinderen geboren waaronder de jarige. Tante Berdina Nendels huwde met Tonny Soekardi en ook zij kregen kinderen. Een aantal neven en nichten Nendels en Soekardi waren nu met haar op bezoek. Zij begonnen al vroeg in de middag in Alem en kwamen vandaar naar De Zandmeren gevaren. Vanaf  De Zandmeren per busje en enkelen met eigen auto naar ons museum. Om ongeveer kwart voor vier werden zij verwelkomt door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij. Begonnen werd met koffie of thee met iets lekkers erbij. Het door Theo ingezette "Lang zal ze leven" werd door iedereen voluit mee gezongen. Uiteraard werd de jarige netjes bediend bij het kiezen van de juiste thee.

 

 

Het gezelschap kreeg een korte inleiding over het ontstaan en de geschiedenis van Driel tot Maasdriel en het museum. Ook werden een aantal foto's getoond van voornamelijk Huub Nendels die meteen werd herkend. Vele jonge Nendelsen en Soekardis uit Den Haag kwamen in hun jeugd vaak op bezoek bij Klaas en Grada Nendels-Leenders en bij Frans en Mina Nendels-Mulders. Veel herinneringen kwamen spontaan boven en werden aan elkaar verteld. Na de koffie werd het gezelschap in twee groepen rondgeleid in en rond het museum. Heel veel bekende dingen werden uitvoerig van commentaar voorzien door de gasten. In de "winkel" deden een aantal gasten een greep in de ouderwetse snoeppot.

 

 

Opvallend voor de gidsen was dat de gasten nog veel echte Drielse woorden kenden. Een van de mooiste was "baandstreupen" in de hoek van de mandenmakers. Maar ook "ge zijt unne schoelekkerd" en "heuje wor" bij het weggaan. De groep zou ongeveer anderhalf uur blijven maar vertrok pas na ruim twee en half uur te zijn gebleven.

 

Hieronder een mooi stukje uit ons gastenboek

 en een foto van het gezelschap voor hun vertrek

De jarige in het midden (met zwarte tas)

 

6 juli 2016 Groepsontvangst cursisten "Nederlands als 2e taal" van KW1C Den Bosch

 

Woensdagmorgen half tien kwamen een aantal cursisten van het Koning Willem 1 College uit 's-Hertogenbosch aan in ons museum. Onder begeleiding van hun docente Nederlands mevrouw Anneke Dorleijn-Nugteren en mevrouw Ton Vermeer brachten zij als afsluiting van hun cursusjaar een bezoek bij ons. De cursisten zijn allen van buitenlandse afkomst en volgen lessen om het Nederlands als tweede taal onder de knie te krijgen. Zij werden ontvangen door de vrijwilligers Michel de Bruijn (op zijn "Drielse"klompen) en Theo van Wanrooij. Na een woord van welkom werd in een inleidend praatje het ontstaan, het doel en de geschiedenis van het museum uit de doeken gedaan. Daarna werd begonnen aan een "speurtocht" door en rond het museum. Aan de hand van vragenlijsten met foto's en geholpen door de uitleg van de gidsen was het de bedoeling om de antwoorden op de vragen zo correct mogelijk in goed Nederlands op papier te krijgen. Vooraf hadden de gidsen duidelijk gemaakt dat de bezoekers aan konden geven als hun uitleg te snel of te ingewikkeld was. Dat gebeurde dan ook diverse keren en er werd zelfs bij voor hun soms nog vreemde woorden om de juiste spelling gevraagd. De beschikbare tijd van anderhalf uur vloog voorbij en bleek te kort om de hele speurtocht te volbrengen. Voor hun vertrek bedankten de bezoekers voor de rondleiding. De gidsen kregen te horen dat er wel "heel veel" was verteld maar dat het vooral in "duidelijk en goed Nederlands" was gedaan. De vragenlijsten gingen mee naar huis om ze nog eens rustig door te kunnen nemen. Volgens de docente was dit bezoek volgens jaar zeker voor herhaling vatbaar. Ook moesten er natuurlijk nog een paar foto's worden gemaakt van de groep.

 

 

13 juni 2016 Groepen 6-7-8 van Jenaplanschool Antonius Abt uit Engelen in ons museum

 

 

Maandag 13 juni zouden de leerlingen van deze school per fiets ons museum bezoeken. Vanwege de slechte weersvooruitzichten was er met de ouders toch maar vervoer per auto geregeld. Groep Spiegelzaal met 27 leerlingen onder leiding van juf Rianne arriveerde iets na negen uur. Zij werden welkom geheten door Michel de Bruijn, Kees Maas en Theo van Wanrooij. Op school waren de combiklassen bezig met het thema "Oma's tijd". Juf Rianne komt uit Kerkdriel en is bekend met ons museum. Ze heeft er zelfs trouwfoto's laten maken. Toen de leerkrachten naar mogelijkheden keken om het thema aanschouwelijk te maken dacht Rianne meteen aan het Driels Museum. Samen met haar werd een programma opgesteld met onderwerpen die zeker aan de orde moesten komen. Zoals de schooltijd van vroeger, de straffen op school en hoe de mensen 50 tot 60 jaar geleden leefden, woonden en werkten. Als tweede kwam juf Hanneke met groep Zilverzaal en als derde juf Nanouk met groep Diamantzaal.

 

Tijdens de rondleidingen van de drie groepen werd volgens het afgesproken plan uitgebreid stilgestaan bij de vliegtuigmotor, de hondenkar en ander vervoer, de burgemeesterskamer, de schoolhoek natuurlijk en de winkel. De leerlingen zouden later op school schrijfopdrachten krijgen over deze onderwerpen. Elke groep werd in twee kleinere groepen opgesplitst en rondgeleid. Veel spontane vragen werden gesteld aan de vrijwilligers die de kinderen door en rond het museum gidsten. In de winkelhoek mochten alle kinderen een greep doen in de pot met "oud" snoep uit oma's tijd. En dat lieten ze zich geen twee keer zeggen. Voor hun vertrek schreven de leerlingen hun namen en bedankjes in het gastenboek.

 

Groep Zilverzaal met juf Hanneke wacht tot iedereen er is

 

Leerkrachten en ouders beloofden gemaakte foto's aan ons museum te sturen. Zodra we die ontvangen zullen we dit verslagje er mee opvrolijken.

 

6 juni 2016 Museumbezoek door groepen 5 van Mgr. Zwijsenschool

 

Maandagmorgen 6 juni werd het museum bezocht door twee groepen 5 van de Mgr. Zwijsenschool uit Kerkdriel. Zij hadden geschiedenislessen gehad over het leven in vroegere tijden in ons dorp. Vooral waren ze benieuwd naar hoe het er vroeger op school aan toe ging. Wat de kinderen leerden, wat voor straffen er werd gegeven en hoe de school er toen uitzag. De eerste groep 5A was er om negen uur met juf Laura. Eerst werd er voor het museum een foto van de groep gemaakt. De groep werd in tweeŽn gesplitst en werden door Michel de Bruijn en Theo van Wanrooij  rondgeleid in en buiten het museum. Vele mooie verhalen werden door de vrijwilligers verteld en er was voor de leerlingen volop gelegenheid om vragen te stellen. Aandachtig en geconcentreerd werd er dan geluisterd naar de antwoorden op de vragen en de uitleg bij de tentoongestelde objecten. De tijd die beschikbaar was vloog voorbij en na een uur moesten de kinderen weer terug naar hun eigen school. De vrijwilligers werden door de juf en de kinderen bedankt met een groot applaus.

 

Groep 5A op het schoolplein

 

Groep 5B kwam om half elf aan onder leiding van meneer Peter. Deze groep kreeg hetzelfde programma als de vorige groep en ook hier waren de kinderen na een uur dankbaar voor wat ze te horen en te zien hadden gekregen.

 

Ook meneer Peter maakte een foto van zijn groep

 

Om half twee in de middag kwam groep 5C op bezoek met juf Wendy. Zoals de twee voorgaande groepen werden ook zij ontvangen en rondgeleid. En ook deze groep moest natuurlijk op de foto.

 

En juf Wendy maakte zelf ook een paar kiekjes.

 

24 mei 2016 Groepsbezoek familie Pardoel

 

Dinsdagmiddag tegen half vier kwam een gezelschap van negen personen aan in ons museum. Het waren kinderen Paul, Riet, Ad en Jo van Marinus Pardoel met aanhang. Marinus Pardoel en zijn vrouw Maria van Houten begonnen na hun huwelijk in 1936 een groentezaak aan de Brede Haven in 's-Hertogenbosch. Opa Poulis Pardoel (bijgenaamd de "koekenpouw") begon samen met zijn zonen Albertus (Bart), Leonardus (Lenard) en dochter Maria een groentezaak in Den Bosch. Ook zoon Jo had er een groentezaak en zoon Gijs had er een groothandel in groenten. Marinus Pardoel verhuisde zijn zaak naar de Hertogin Johannastraat in het toen nog jonge Den Bosch Zuid. In 1972 namen Ad en zijn oudere broer Paul de zaak van hun vader over. Toen Paul er in 1990 mee stopte gingen Ad en zijn vrouw Corry  samen verder in de zaak. In 2010 zijn ze, mede door hun leeftijd, gestopt met de Speciaalzaak Pardoel van der Horst gespecialiseerd in groenten en fruit.

 

De kinderen van Marinus Pardoel zijn in Den Bosch geboren en kwamen in hun jonge jaren vlak na de oorlog vaak in Kerkdriel bij oma Hesterke, ooms en tante van Houten in de Kromsteeg. Voordat de bezoekers in het museum arriveerden hadden zij een bezoek gebracht aan het voormalige woonhuis van de familie van Houten in de Kromsteeg waar ze werden ontvangen door de huidige bewoners. Onder de bezoekers was Marty Verachtert (ofwel Broer van Auguste) die is getrouwd met Jo Pardoel.

 

In het museum werden zij ontvangen door Theo van Wanrooij. Er werd begonnen met een kopje koffie/thee met gebak. Na een algemene inleiding over het museum kregen ze een presentatie met oude foto's en documenten van de families Pardoel en van Houten. Veel herinneringen opgedaan bij hun bezoeken aan Kerkdriel kwamen weer boven compleet met namen en bijnamen van mensen die ze in Driel hebben gekend. Hierna volgde een rondleiding door het museum waarbij vooral hun belangstelling uitging naar de hondenkar. Die kar werd in 1978 al geschonken aan het museum door hun tante Hanneke van Houten.

 

 

Ook de rest van de collectie kreeg ruime aandacht waardoor de tijd voorbij vloog en weer afscheid moest worden genomen. Er was immers een etentje georganiseerd bij de Roskam in Hurwenen. Theo werd veelvuldig bedankt voor de ontvangst en de CD met alle documenten en foto's. Enkele bezoekers zullen beslist nog eens terugkomen maar dan met hun kinderen.

 

Het gezelschap Pardoel voor ons museum

 

21 mei 2016 Excursie vrijwilligers naar brandweerpost Maasdriel-Oost

 

Tijdens de expositie "Van blusemmer to blusboot" over de geschiedenis van de Drielse brandweer kregen de vrijwilligers van het museum de uitnodiging voor een tegenbezoek aan de brandweerpost Maasdriel-Oost. Op zaterdag 21 mei kwamen de vrijwilligers om drie uur 's-middags daarvoor aan bij de kazerne. Zij werden opgewacht door Marco Verhoeven (de grote organisator) en een aantal leden van de post Maasdriel-Oost. In de kantine werden we door barman Leo voorzien van een kopje koffie of thee. Deze Leo van Gulik is een beetje vreemde eend in de brandweerbijt. Hij is nooit brandweerman geweest maar kwam ruim vijfentwintig jaar geleden binnen als Sinterklaas bij de personeelsvereniging om kinderen blij te maken. En daarna is hij nooit meer weg gegaan. Hij is sinsdien de barman die altijd vrijwillig dienst doet.

 

In de grote vergaderzaal kregen we een presentatie over de organisatie van de brandweer in ons land, de regio Gelderland Zuid, de Bommelerwaard en onze eigen gemeente. Gťrard Verharen liet in deze presentatie de verschillende personele en materiŽle aspecten van de brandweerorganisatie en de taken van de brandweer aan bod komen. Na deze presentatie werd het gezelschap in twee groepen gesplitst. De ene groep begon aan een rondleiding door de kazerne waarbij uitleg werd gegeven over de voortuigen en hulpmiddelen, de opleiding en de taken van de brandweer.

 

Marco Verhoeven en Gerard Verharen geven uitleg

 

De tweede groep ging naar het "buitengebeuren" waarbij onze vrijwilligers zelf aan de slag mochten bij het openknippen en spreiden van een paar autowrakken. Zodoende konden we zelf ervaren hoe zwaar het werk in een brandweerpak is in de volle zon. Want die pakken houden de warmte van de brand buiten maar ook de lichaamswarmte binnen het pak. Al met al vermoeiend werk. Wij kregen hierdoor nog meer respect voor het werk van de brandweermensen die zich inzetten voor onze veiligheid.

 

Theo bezig met de schaar

 

en Ansfried met de speider

Foto's gemaakt door Jo Lotens

 

Na afloop werd in de kantine door Leo een pilsje of wat fris aangeboden namens de brandweer. Onze voorzitter bedankte de brandweermensen voor de leerzame middag en overhandigde een envelop met inhoud voor hun personeelsvereniging 't Verdeelstuk. Theo van Wanrooij overhandigde aan Gťrard Verharen een CD voor het archief van de brandweer met alle foto's en documenten over de in ons museum gehouden expositie. De brandweervrijwilligers werden met een luid applaus bedank voor hun medewerking aan deze geslaagde middag.

 

 

STEM VAN 29 MAART T/M 13 APRIL OP ONZE CLUB

 

 

 

ALVAST BEDANKT WOR

 

12 maart 2016 NLdoet (en deed) het ook bij ons museum

 

Het Oranje Fonds organiseerde op 11 en 12 maart 2016, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Dat gebeurde ook bij ons museum. Als project hadden we het schilderen van de karrenloods en expositieruimte oude beroepen aangemeld. Met de toegezegde subsidie werden de materialen (verf, latex, kwasten, rollers etc.) aangeschaft. Helaas hadden zich geen vrijwilligers van buitenaf gemeld om te helpen de klus te klaren.

Vrijdagavond werd begonnen met het uitruimen van de karrenloods en het afwassen van muren, kozijnen en plafond. Zaterdagmorgen verder met het sauzen van de muren en het schilderwerk. Na een gezamenlijke lunch voor de werkers het afmaken van de werkzaamheden en het weer inruimen van de karrenloods. Na het opruimen van de spullen nog even napraten onder het genot van wat fris en een pilsje. Toen met een voldaan gevoel naar huis. Dank aan NLdoet en de vrijwilligers die hielpen.

 

Volop actie in de karrenloods

 

Het ziet er weer spic en span uit

 

3 maart 2016 Nieuwe wethouder mevrouw Anita SÝrensen op bezoek

 

Donderdagmorgen tegen tien uur arriveerde de nieuwe wethouder van de Gemeente Maasdriel - mevrouw Anita SÝrensen - samen met medewerker Marco de Bont in ons museum. Zij werden welkom geheten door Maria te Voert, Rob Harmsen en Theo van Wanrooij. Bij een kopje koffie met appeltaart kregen de bezoekers een algemene uitleg over het ontstaan van het museum. Mevrouw SÝrensen maakte direct al aantekeningen en stelde vele vragen over het reilen en zeilen binnen het museum. Haar eerste vraag was of we nog aandacht gaan besteden aan het veertigjarig jubileum dit jaar. Hoe de financiŽle situatie was, waar onze inkomsten vandaan komen en hoe de samenwerking met de scholen in de gemeente is. Hierna werd begonnen aan een korte rondleiding door het museum. Eigenlijk te kort werd later door de bezoekers opgemerkt maar de verplichtingen op het gemeentehuis lieten een langer bezoek vandaag niet toe. Bij de winkelopstelling ontdekte mevrouw SÝrensen een blik voor het bewaren van ontbijtkoek. Daarvan werd door haar en foto gemaakt omdat moeder die wel heel leuk zou vinden. Beiden waren zeer te spreken over de collectie en de uitleg daarover. Bij hun vertrek kregen de bezoekers enkele boekwerken mee die door het museum zijn uitgegeven. Wellicht komt er een vervolgbezoek met het team van de heer de Bont.

 

Aandachtig gehoor tijdens de rondleiding

 

17 en 24 februari 2016 Franciscusschool Zaltbommel weer op bezoek

 

Enige tijd terug kregen wij onderstaand verzoek van de Franciscusschool uit Zaltbommel.

 

Beste mensen,
Vorig jaar hebben we met de beide groepen 5 van onze Franciscusschool een bezoek gebracht aan het Driels Museum in Kerkdriel. Hierdoor werd ons thema 'hoe leefden mensen 100 jaar geleden' een groot succes!
Omdat de kinderen zoveel van dit thema geleerd hebben, er zoveel mooie verhalen zijn verteld en vele generaties betrokken waren bij het thema hebben we besloten om het thema dit schooljaar weer in de planning op te nemen.
We zouden heel graag weer een bezoekje willen brengen aan het museum.
Het zou dan gaan om de groepen 3,4 en 5. Dat zijn 7 groepen in totaal. Dat is heel wat....maar wanneer dit te veel is, kunnen we de groepen halveren zodat de kinderen door middel van foto's, verhalen en ervaringen de andere groepen kunnen informeren. Ik weet ook niet of het bezoek geschikt is voor kinderen uit groep 3...
De eerste twee weken na carnaval starten we het thema op.
Zouden we in die weken langs kunnen komen voor een rondleiding door het museum?

 

En natuurlijk mochten de leerlingen weer een bezoek brengen aan ons museum. Op woensdag 17 februari kwam de eerste groep 5 om 09.00 uur aan bij ons museum. Onder leiding van juf Lian en met begeleiding van 6 moeders die met auto's het vervoer voor de 20 kinderen hadden geregeld. De leerlingen hadden vooraf vragen bedacht en opgeschreven over dingen die ze graag wilden weten. Op de meeste vragen kregen ze wel antwoord van de vrijwilligers van het museum tijdens de rondleiding. Na ongeveer een uur vertrok deze groep weer. Even later arriveerde de tweede groep 5 met 22 kinderen onder leiding van juf Marije en 5 moeders. Ook deze jongens en meisjes kregen de rondleiding.
 

Op woensdag 24 februari kwamen de combigroep 4/5 en twee groepen 4 naar ons museum. Om 09.00 uur groep 4/5 met 20 kinderen en juf Rianne met hulp van 4 moeders.

 

Groep 4/5 voor het museum

 

Om 10.00 uur de eerste groep 4 met 20 kinderen, juf Femke en 5 moeders. Waarna om 11.00 uur de tweede groep 4 kwam met 22 kinderen, 5 moeders en 1 opa samen met leerkracht juf Emmy. Alle drie de groepen kregen een rondleiding in en om het museum. De leerlingen stelden ook nu weer veel vragen aan de vrijwilligers. Na de rondleidingen werden de vrijwilligers bedankt met een applaus en vertrokken de groepen weer naar Zaltbommel.

 


Ook de tweede groep 4 ging nog even op de foto