Info en links

 

INFO EN EEN AANTAL HANDIGE "LINKS" :

 

Vrijwilligers zijn steeds van harte welkom bij de stichting. Jong en oud kan plezier beleven aan het werken om het verleden levend te houden en door te geven aan volgende generaties. Je hebt er geen speciale opleiding of vaardigheden voor nodig. Allerlei taken moeten worden vervuld zoals collectiebeheer, -registratie,  en-onderhoud. Onderhoud van het gebouw en de buitenomgeving. Inrichten van exposities en wisselen van tentoongestelde stukken. Vaak is het zo dat bij bepaalde werkzaamheden vele handen licht werk maken. Iedereen kan de tijd die hij of zij eraan wil besteden zelf bepalen.

Kortom wij zoeken schilders, boekhouders, verpleegsters, automonteurs en mensen uit ieder ander vakgebied die zich kunnen vinden in de leuze :

KENNIS VAN HET VERLEDEN IS DE WETENSCHAP VAN DE TOEKOMST

Meer informatie hierover kunt u krijgen bij bestuur en vrijwilligers van het Driels Museum.

 

Hieronder ziet u eerst het gemeentewapen van de “oude” gemeente Maasdriel.


 

Het wapen van de gemeente Maasdriel tot 1999, bevestigd bij Koninklijk Besluit van 4 november 1907 nummer 59:

 

'In goud een schildhoofd gedwarsbalkt van vier stukken van zilver en keel, het schild gedekt met eene helmkroon''

NB : een helmkroon is een gewone kroon van drie bladeren en twee parels.


Maasdriel was een gemeente die van 1810 tot 1958 bestond uit drie woonkernen: Kerkdriel, Velddriel, Hoenzadriel, en sinds 1958 uit vier kernen door de samenvoeging met Alem. De oudste vermelding stamt uit 815/816 ('Driela'). De naam is samengesteld uit 'drie' en 'lo'. Het eerste deel van de naam verwijst naar de drie woonkernen (Alem is pas sinds 1958 Driels) of een driesprong en het tweede deel van de naam naar een loofbos op een oeverwal. Alem wordt voor het eerst in 1107 genoemd ('Aleym'). Het eerste deel van de naam is misschien afgeleid van het Germaanse woord 'alha', dat heiligdom betekent, of van 'aa', een Germaanse aanduiding voor water. Het tweede deel van de plaatsnaam is afgeleid van 'heim', dat woonplaats betekent. Op 1 augustus 1944 werd door de Duitse bezetters de gemeentenaam Driel veranderd in Maasdriel, om misverstanden met Driel in de Overbetuwe te vermijden.

 

Het nieuwe gemeentewapen van na de herindeling van de Bommelerwaard in 1999 met de officiele beschrijving van 18 augustus 2000:

"Gedeeld; I in goud drie wassenaars van azuur en een hoofd, gedwarsbalkt van vier stukken, zilver en keel; II in zilver twee beurtelings gekanteelde dwarsbalken, vergezeld van drie papegaaien, alles van keel; in een ingedreven punt van azuur, op een grasgrond, een kerk van natuurlijke kleur met aan de linkerzijde twee torens met spitse kappen. Het schild gedekt met een gouden kroon van drie bladeren en twee parels."


Het nieuwe wapen is een samenstelling van elementen uit de wapens van de voormalige gemeenten. De wassenaars komen uit het wapen van Hedel, de papegaaien uit Rossum, de zilveren en rode balken uit het oude wapen van Maasdriel, de gekanteelde dwarsbalken uit Ammerzoden en de punt is afgeleid van het wapen van Heerewaarden.

                                                                                                                                                    

Hieronder vindt u een aantal algemene “links” naar instanties die geen musea zijn.

 

 

Gemeente Maasdriel

  Museumgids Nederland
  Overzicht van ALLE musea in Nederland
  NMV Nederlandse Museumvereniging

 

Erfgoed Gelderland

 

Collectie Gelderland

  Regionaal Archief Rivierenland - Tiel

 

Museum zoeken

  Mijn Gelderland
   

en de links naar een aantal musea.

  Het Nederlands Dakpannenmuseum - Alem
  Museum der Koniinklijke Marechausse - Buren
  Museum Hertogsgemaal - Gewande
  Gorcums Museum - Gorinchem

 

Historisch Museum Hedel - Hedel

 

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren -  Heerewaarden

  Het Nationaal Glasmuseum - Leerdam
  Slot Loevestein - Poederoijen
  Flipje en Streekmuseum - Tiel
  Stedelijk Museum - Vianen
  Vughts Museum - Vught

 

Museum De Oersprong - Waardenburg

  Museum Dorestad - Wijk bij Duurstede
 

Museum IJsselstein

  Stadskasteel - Maarten van Rossumhuis -  Zaltbommel

Als u de site van uw museum ook wilt laten vermelden stuur dan even een berichtje naar info@drielsmuseum.nl met daarin de naam van het museum en de juiste hyperlink naar uw site. Wij zorgen dan voor aanpassing van deze pagina.